totaalrenovatie RIJWONING

gebouw: rijwoning
projecttype: totaalrenovatie en uitbreidingsproject
locatie: Borgerhout (Antwerpen)
fotografie: Sebastien Adriaensen

programma
Het uitvoeren van een totaalrenovatie op deze donkere en uitgeleefde rijwoning in het centrum van Borgerhout met het doel een aangename hedendaagse woning met stadstuin te creëren voor een kroostrijk gezin met een druk sociaal leven

concept
Dit gezin met drie jonge kinderen koos heel bewust voor wonen in de stad. De woning was echter sterk verouderd en voldeed niet meer aan de hedendaagse vereisten, zowel op functioneel als technisch vlak. Bovendien werd ze geplaagd door de typische smalle uitbreiding over twee bouwlagen aan de achtergevel die ver in het binnengebied priemde. Het resultaat: weinig daglicht in het hoofdgebouw, een moeilijk te renoveren uitbouw en een kleine en onpraktische tuinzone. 

We kozen voor een radicale ingreep: de volledige uitbreiding aan de achtergevel werd gesloopt, te samen met het hellend dak. Bovenop de woning werd een nieuwe verdieping onder plat dak opgetrokken. Aan de achtergevel een getrapte uitbreiding over de volledige perceelbreedte. 

Op het gelijkvloers werd de smalle gang tussen inkomdeur en traphal geknipt om er het gastentoilet te plaatsen. De circulatie verloopt nu via de bureauruimte aan de straatkant. In het hart van de woning speelt de keuken een centrale rol in het gezinsleven. Aansluitend een royale zitruimte die middels de volledige beglaasde vouwwand ongehinderd overvloeit in de stadstuin. Hier is plaats voor gezellig samenzijn met vrienden in de zomer! 

Om voldoende daglicht in het hart van de woning te trekken werd een spievormige uitsparing in de speel- en TV kamer op de verdieping gemaakt. De borstwering in massief gelakt staal, voorzien van speelse openingen, vervult ook een constructieve rol als drager van de houten balkenroostering. 

Ook de nieuwe verdieping geniet van de royale plafondhoogte die zo kenmerkend is voor deze oude woningen. De verzorgd uitgevoerde balkenroostering in geschaafd Douglas met multiplex beplating bleef in het zicht en zorgt voor een warme toetst. Tussen de slaapkamers aan de voor- en achtergevel zit een technische berging en doucheruimte gekneld. Door de lagere plafondhoogte, manifesteren zij zich als een ingeschoven volume in de slaapkamers. 

In de badkamers zorgt het willekeurige patroon van kleurrijke tegels voor een speels accent. De vloeren werden budgetvriendelijk afgewerkt met mat verniste Elliotis Pine multiplex op de verdiepingen en polybeton voor de keukenvloer en het terras.