TOTAALRENOVATIE APPARTEMENT

gebouw: dakappartement
projecttype: totaalrenovatie
locatie: Knokke

programma 
Het omvormen van het bestaande appartement tot een stijlvolle vakantiewoning voor vier volwassenen en 6 kinderen. 

concept
De eigenaars kochten dit tweeslaapkamer appartement, dat dateert uit de jaren ’90, als tweede verblijf. Het dakappartement met rondom terrassen is prachtig gelegen met zicht op het Zoute, maar was uitgevoerd in Marokkaanse stijl die niet onmiddellijk aansloot op de smaak van de nieuwe eigenaars. 

Het programma voor de renovatie oogde indrukwekkend: slaapplaats creëren voor 10 personen, twee badkamers, een hamam, een speelkamer en een leefruimte met open keuken. Dat alles op 96 m2 in een bijzonder grillig vloerplan rondom een centrale liftschacht en traphal. 

Het ontwerp wordt opgebouwd rond een compacte centrale kern waarin de badkamer, gastentoilet, keuken, vestiaire en technische ruimte worden samengebald. Het geheel wordt bekleed met een donker gebeitst eikfineer.

In de master bedroom wordt de badkamer onder de vorm van een lavabo en inloopdouche discreet weggewerkt in de plafondhoge kastenwand. Hetzelfde eikfineer zorgt voor visuele eenheid en een warm accent in de voor de rest neutraal-witte ruimte. 

De overige 8 slaapplaatsen en de speelkamer worden flexibel georganiseerd in een multifunctionele restzone. Een strategisch geplaatst meubel centraal in deze ruimte omvat een opklapbed, gordijnkast, diverse schuifpanelen en bergruimte. Als een Zwitsers knipmes kan, al naar gelang de noden, een en ander uitgeklapt of -geschoven worden. In ‘nachtregime’ kan men zo een tweede master bedroom die aansluit op de badkamer met hamam creëren en een compacte kinderslaapkamer met stapel- en uitschuifbedden. 

In ‘dagregime’ schuift alles netjes terug in het centraal meubel en is er vrij baan voor spel. 

Ook de terrassen en gevels werden gerenoveerd. De hoge glazen borstwering doet tegelijk dienst als windbreker; geen overbodige luxe aan de kust. De forse staalstructuur waarmee de borstwering in de onderliggende dakplaat verankerd is, werd discreet weggewerkt onder een speels slingerend zitelement.