renovatie HERENHUIS

gebouw: rijwoning
projecttype: uitbreiding en renovatie 
locatie: Antwerpen

programma

Het saneren van de historische koterijen aan de achtergevel en het opwaarderen van de kille en donkere half verzonken bedienden-verdieping van dit karaktervolle 19de eeuwse pand tot een aangename leefkeuken en hobbyruimte.

concept

Een nieuwe uitbreiding aan de achtergevel bemiddelt tussen de vloerniveaus in de woning en het maaiveld van de tuin. Op het laagste niveau herbergt deze perceelsbrede uitbreiding de eethoek, de wasplaats en een tuinberging die als een Tetris-puzzel in elkaar geschoven zijn. 

De eethoek vloeit naadloos over in de tuinzone dankzij het meer-dan-plafondhoge schuifraam en het zitmeubel met een uitgespaarde traptrede dat op gelijke hoogte komt met het maaiveld.

Op de eerste verdieping vlijt een smaller volume dat plaats biedt aan het gastentoilet zich tegen de uitbreiding van de rechterbuur. Een raampartij in de oksel van dit volume en de achtergevel zuigt het licht in de traphal en ontkoppelt visueel het volume van het hoofdgebouw. 

Het bestaande buitenschrijnwerk in de achtergevel is vervangen door grote √©√©nvleugelige ramen die een ongehinderd zicht bieden op het groene binnengebied van het bouwblok. De achtergevel werd voorzien van een witte gevelbepleistering op isolatie. 

De verticaal geplaatste gevelbeplanking met wisselende breedtes contrasteert met de witte aluminium beplating en gevelbepleistering. Het onbehandelde hout krijgt op termijn een warm zilvergrijs patina.