nieuwbouw WONING

gebouw: half open bebouwing
projecttype: nieuwbouw
locatie: Heffen (Mechelen)
renderings: V-Render

programma 
Sloop van een bestaande constructie en nieuwbouw van een opbrengsteigendom met drie slaapkamers. 

concept
Het nieuw op te trekken pand bevindt zich op een compact perceel van 110 m2, waarvan circa 30 m2 voortuinstrook.  De inplanting van het perceel is enigszins atypisch, met de lange zijde van het smalle perceel gelegen aan de straat en met een voortuinstrook die aansluit op een servitudeweg. Deze onverharde weg ontsluit ook enkele aanpalende rijwoningen. 

De uitdaging in dit project bestond er in om de voetafdruk van het gebouw zo klein mogelijk te houden, zodat de onbebouwde buitenruimte gemaximaliseerd kon worden en dit zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit van de binnenruimtes. 

Door het balkvormige basisvolume te beperken tot een bouwdiepte van 13 meter, wordt ruimte vrijgemaakt voor een kleine patiotuin, die dienst doet als fietsenstalling. We kozen er voor om de ontsluiting van het gebouw ook via deze patiotuin te laten verlopen en niet via de eerder voor de hand liggende voortuinstrook of door middel van een voordeur in de zijgevel. 

Daardoor krijgt de grotere en zuid-west geƶrienteerde voortuinstrook het statuut van groene buitenruimte aansluitend op de leefruimte.  Bovendien vermijden we het verkruimelen van de leefruimte in een kleine zithoek en keuken. 

De dakvorm wordt gedicteerd door het profiel van het aanpalend pand. De zadeldaklijn wordt voorbij de zijgevellijn in een overkraging doorgetrokken, waardoor op beide verdiepingen extra nuttige vloeroppervlakte gecreĆ«erd wordt. Door de zijgevel van dit volume ook te bekleden met dezelfde leien als de dakbedekking van de hellende dakvlakken, is de vormgeving van het gebouw te lezen als de versmelting van een balkvorm met een archetypisch huisje-onder-zadeldak gabarit. 

Voor de gevelsteen viel de keuze op de Forum Pampas Ecobrick van Wienerberger. Deze handvormsteen biedt met een breedte van amper 65 mm extra ruimte voor een doorgedreven isolatie. Dit, in combinatie met de toepassing van een lucht-water warmtepomp voor de ruimteverwarming en de aanmaak van het sanitair warm water, zorgt voor een zeer gunstig energieprestatierapport met een E-peil van 10.