Interieurrenovatie in Battel

gebouw: vrijstaande eengezinswoning met praktijkruimte
projecttype: interieurontwerp
locatie: Battel (Mechelen)
fotografie: Sebastien Adriaensen

programma

De bestaande gelijkvloerse verdieping in landelijke stijl omvormen tot een hedendaagse leefruimte met open leefkeuken. De grote slaapzaal op verdieping omvormen tot twee afzonderlijke kinderslaapkamers. 

concept

Deze eengezinswoning met kantoorruimte is een duo van volumes in sterk contrasterende stijl. Enerzijds de voormalige hoeve onder zadeldak. Anderzijds aanliggend een strak balkvormig volume dat grotendeels ‘zweeft’.  De hoeve was in het verleden al ingrijpend gerenoveerd in een landelijke stijl met oriĆ«ntaalse elementen.  

Op het gelijkvloers werden zowat alle binnenmuren gesloopt op een centrale kern na met daarin een berging en wasplaats. De circulatie wikkelt zich rondom deze kern en ontsluit de verschillende functies. 

De leefruimte krijgt aan de achtergevel een ongehinderd zicht op de tuin door een nieuw schuifraam dat de oude raampartij met zijn vele onderverdelingen vervangt. Aan de andere zijde een multifunctioneel TV-meubel met open haard en houtopslag. Dit meubel zorgt voor een subtiele afscheiding tussen de leefruimte en de keuken. 

In de keuken staat het spoeleiland centraal.  Koken gebeurt in de kooknis die in de centrale kern ingeschoven werd. Een lange kastenwand met o.m. ontbijtnis achter inschuifdeuren en ovens begeleidt je naar de trap. 

Op de verdieping diende de grote gezamenlijke slaapkamer van de twee jongste kinderen gelegen aan de achtergevel opgesplitst te worden. Er werd niet gekozen voor de voor de hand liggende oplossing, met name om de ruimte overlangs in twee te splitsen. 

De ruimte werd daarentegen asymmetrisch opgedeeld. Een circulatiezone in de lengteas van het gebouw ontsluit de twee slaapkamers. Deze polyvalente ruimte loopt uit op een raam dat door middel van een omkadering uit het gevelvlak springt. Hierin kan met een boekje genoten worden van het zicht op de tuin.