INTERIEURONTWERP KANTOOR

gebouw: appartement
projecttype: totaalinrichting van casco kantoorruimte
locatie: Antwerpen (Nieuw-Zuid)
fotografie: Sebastien Adriaensen

programma
Ontwerp een totaalinrichting inclusief maatmeubilair voor een advocatenkantoor. Er dient plaats  voorzien te worden voor 4 afgesloten werkplaatsen, een vergaderzaal, een ontvangstbalie, WC’s en kitchenette. 

concept
Het appartement heeft een atypisch trapeziumvormig grondplan met twee evenwijdige gevels van respectievelijk 9,5m en 4m. De afstand tussen beide gevels is bijna 15m, wat de toetreding van natuurlijk licht in het centrale deel hypothekeert. Bijkomende randvoorwaarde is de vrij forse centrale schacht waarrond de technieken georganiseerd zijn. 

De uitdaging in dit ontwerp was het vinden van een goede balans tussen voldoende openheid enerzijds en anderzijds de vereiste (akoestische) discretie die nodig is voor het behandelen van delicate onderwerpen tijdens telefoongesprekken of vergaderingen. Bovendien werd gevraagd om geen zichtlijnen te openen vanuit de vergaderzaal naar de verschillende kantoren. 

Om dit te bereiken werden de kantoorruimtes en de vergaderzaal ingepland aan de gevels in functie van het daglicht. Deze ruimtes worden (akoestisch) van elkaar gescheiden door plafondhoge glaswanden en taatsdeuren. Het glas belemmert het licht en zicht niet zodat er een sfeer van openheid en transparantie heerst.  

Centraal in het kantoor plaatsen we een rotorvormig volume waarin de onthaalfunctie, de toiletten en de technische schacht ondergebracht zijn. Dit volume snijdt de zichtlijnen tussen de verschillende kantoren en de vergaderruimte. De bekleding met zwart vilt zorgt voor een bijkomende absorptie van geluid. Het verlaagd plafond in deze centrale zone herbergt alle technieken. In de overige ruimtes wordt de ruw betonnen plafondplaat in zicht gelaten. 

De witte gietvloer voert het daglicht maximaal tot in het hart van het kantoor. Berkfineer accenten in het maatmeubilair zorgen voor een warme toets in het verder zwart-witte kleurpalet.