Interieur renovatie in Battel (Mechelen)

opdracht:
De bestaande gelijkvloerse verdieping in hoevestijl omvormen tot een hedendaagse leefruimte waarin de keuken in contact staat met de leefruimte. De grote slaapzaal op verdieping omvormen tot twee afzonderlijke slaapkamers. 

concept:
Deze eengezinswoning met kantoorruimte bestaat uit een duo van volumes in sterk contrasterende stijlen. Enerzijds de voormalige hoeve onder zadeldak. Anderzijds aanliggend een strak balkvormig volume dat grotendeels ‘zweeft’.  De hoeve was in het verleden al ingrijpend gerenoveerd in een mix van neo-landelijke stijl en ori├źntaalse elementen.  

ACHTERGEVEL VOOR

ACHTERGEVEL NA

De leefruimte krijgt aan de achtergevel een ongehinderd zicht op de tuin door een nieuw schuifraam dat de oude raampartij met zijn vele onderverdelingen vervangt. Aan de andere zijde een multifunctioneel meubel waarin een open haard en houtopslag, een TV- en barmeubel en een wijnrek werden ondergebracht.  Dit meubel zorgt voor een subtiele afscheiding tussen de leefruimte en de keuken, zonder het contact tussen beide ruimtes te snijden. 

In de keuken staat het spoeleiland centraal.  Koken gebeurt in de kooknis die in de centrale kern ingeschoven werd. Een lange kastenwand met o.m. ontbijtnis achter inschuifdeuren en ovens begeleidt je naar de trap die start op een bloktrede waarop ook de kastenwand afsteunt. 

Op de verdieping diende de grote gezamenlijke slaapkamer van de twee jongste knderen gelegen aan de achtergevel opgesplitst te worden. Er werd niet gekozen voor de voor de hand liggende oplossing, met name om de ruimte overlangs in twee te splitsen (evenwijdig aan de nok) en beide kamers een raam op de achtergevel te geven. 

De ruimte werd daarentegen a-symmetrisch opgedeeld in een circulatiedeel met lage kastenwand waarin twee zitnissen werden uitgespaard en de zone van de slaapkamers die uitgeven op de circulatieruimte. 

De polyvalente circulatieruimte loopt uit op een raam dat door middel van een omkadering uit het gevelvlak springt. Hierin kan met een boekje genoten worden van het zicht op de tuin. 

De slaapkamers kregen elk twee boven elkaar gelegen dakvlakramen die een royale daglichttoetreding verzekeren. 

Het oorspronkelijke dakgebinte werd extra in de verf gezet door middel van een lichtgrijze tint, accentverlichting met grondspots en respectvolle cirkelvormige openingen in de bureaubladen.